Ελιές με σταφίδες, μέλι, πορτοκάλι και σουσάμι

Υλικά:

  • 1 κιλό ελιές θρούμπες ή Καλαμών
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθιές
  • 150 ml ΜΕΤΑΞΑ
  • 50 ml νερό ζεστό
  • 300 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 120 γρ. φλοιό πορτοκαλιού κομμένο καρέ και ζεματισμένο
  • 50 γρ. σουσάμι
  • 600 γρ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Μουσκεύετε τις σταφίδες µε το ζεστό νερό και το Μetaxa για µισή ώρα και έπειτα τις στραγγίζετε κρατώντας τα υγρά. Σε ένα µεγάλο τηγάνι καβουρδίζετε ελαφρά το σουσάµι και το σβήνετε µε τον χυµό πορτοκαλιού και τα υγρά από τις σταφίδες, ενώ µετά προσθέτετε το µέλι και το δενδρολίβανο και τα βράζετε για 3 λεπτά. Αν χρησιµοποιείτε θρούµπες τις προσθέτετε, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Τις κατεβάζετε από τη φωτιά, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις τοποθετείτε σε βάζο µαζί µε το ζουµάκι τους. Αν χρησιµοποιείτε ελιές Καλαµών αφήνετε το ζουµί να κρυώσει και τις τοποθετείτε µέσα (χωρίς να τις βράσετε) να διατηρηθούν στο βάζο. Σερβίρονται σε µπολάκι µαζί µε το ζουµάκι τους που ταιριάζει τέλεια µε ζυµωτό ψωµί. Εκτός από συνοδευτικό στο πρωινό µας, είναι τέλειο ορεκτικό και συνοδευτικό στο τραπέζι µας οποιαδήποτε στιγµή της µέρας.

Παρόμοιες Συνταγές

  • Χάχλες με λουκάνικο, λιαστή ντομάτα και λαδοτύρι Μυτιλήνης

  • Σφουγγάτο Μυτιλήνης με κολοκυθάκια και μυρωδικά

  • Τάρτα σοκολάτας με σαντιγί μαστίχας και φρούτα του δάσους

  • Κουνέλι στιφάδο με δαμάσκηνα

  • Μους γαλοπούλας σε αμπελόφυλλα με γέμιση και σάλτσα ροδιού

  • Τα κρασιά της γιορτής

  • Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα

  • Σαλάτα με ρόδι, καρύδια και Κατίκι Δομοκού

  • Ελληνικό Πρωινό

  • Κέικ Αλμυρό με γραβιέρα και σύκα

0
Shares