Kαταφύγιο ευδαιµονίας

Iωάννινα

  • Μάρω Κουρή

  • Μάρω Κουρή

Μια φίλη Σαµάνα είπε κάποτε, ότι η αρµονία µέσα µας, δηµιουργείται από την ισορροπία του θηλυκού στοιχείου, της µητέρας «πακαρίνα» που εκφράζεται µε το νερό και του αρσενικού, στιβαρού στοιχείου, «άπου» που εκφράζεται στο βουνό. Η βόλτα µε τις φωτογραφικές κάµερες και µε τις καρδιές ανοιχτές περπατώντας από το Hotel Dulac ως την πλατεία Μαβίλη, στις όχθες της ειδυλλιακής λίµνης Παµβώτιδας, κάτω από τα πελώρια, συντροφικά πλατάνια και απέναντι από το όρος Μιτσικέλι δηµιουργεί ευφορία, νοσταλγία, αρµονία. Ένα διήµερο αποτοξίνωσης από το στρες σε µια από τις οµορφότερες πόλεις του κόσµο.


Γιάννενα σηµαίνει λίµνη»! Χωρίς τον ροµαντισµό της, θα έλειπε η µισή αίγλη της πόλης. Κι αφού συνδεόµαστε µε την ψυχή αυτής της πόλης, συνεχίζουµε µε έναν καφέ στην περιοχή Σκάλα µε την ατόφια οµορφιά των παλιών βυρσοδεψείων, στο οµώνυµο καφέ ή για ένα σπαγγέτι στο ιταλικό, ευπρόσδεκτο ρεστοράν «No Ties».

Στο κάστρο

Περιποιούµαστε τον εαυτό µας στο κάστρο των Ιωαννίνων, στο γοητευτικό cafe Chevalier µε έναν εξαιρετικό ελληνικό καφέ ή µε ένα τσίπουρο συνοδεία πάντοτε και εθιµοτυπικά µε χειροποίητο, µερακλίδικο µεζέ, κάτι που µπορείς να απολαύσεις σε όλα τα τσιπουράδικα της πόλης.

Η «Αρχαία Ιερά Συναγωγή» είναι ένα από τα µεγαλύτερα κτίρια µε εντυπωσιακή, θολοσκεπή αίθουσα και µε φυσικό φωτισµό, που µπαίνει από τα πολλά παράθυρα. Στο χρυσόβουλο του 1319, ο αυτοκράτορας Ανδρονίκος Β' όρισε «ελευθερία και ανενοχλησία» και για τους Ιουδαίους. Μετά το διωγµό τους από το Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα της Ισπανίας, το 1492, πολλοί Εβραίοι κατέφυγαν εδώ, δηµιουργώντας µια ενεργή     κοινότητα µε σχολείο δικό τους, µέχρι τον ναζιστικό διωγµό. Για να επισκεφθείτε τη Συναγωγή, επικοινωνήστε µε τα Γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων (τηλ.: 26510 25195).

Ανεβαίνουµε στα τείχη. Η ορατότητα 360 µοιρών της πόλης µε την σαγήνη της λίµνης είναι ανάµνηση αξέχαστη. Η ξεκούραση πλέον είναι µέσα σε κάθε κύτταρο µας. Οι φωνές των κωπηλατών και των περιπατητών αντηχούν στα αυτιά µας τη χαρά τους, εµπνέοντας µας να προχωρήσουµε. Ονειρευόµαστε, ότι επενδύουµε στην επαναλειτουργία των βυζαντινών λουτρών του Σουφαρί Σεράι και ενθουσιαζόµαστε στην ιδέα, ότι απολαµβάνουµε σπα εποχής.

Το Ασλάν Τζαµί είναι ένα έντονα αξιόλογο δείγµα της Οθωµανικής τέχνης, που στεγάζει το ∆ηµοτικό Εθνογραφικό Μουσείο. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από τον Ασλάν Πασά, ο οποίος ηγεµόνευσε στα Γιάννινα κατά το διάστηµα 1600-1612. Λένε, ότι χτίστηκε στη θέση της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Ήταν ένα συγκρότηµα µε τον Τουρµπέ, το Μαυσωλείο, το ιεροδιδασκαλείο Μενδρεσέ και τα µαγειρεία, που αποτελούσαν την εστία. Μέσω των αντιπροσωπευτικών συλλογών τέχνης, εδώ συνυπάρχουν τρεις θρησκείες και κουλτούρες: η χριστιανική, η εβραϊκή κι η ισλαµική.  Εξαιρετικής αισθητικής εκθέµατα του 18ου-20ου  αιώνα, όπλα και ενδυµασίες της περιόδου της Τουρκοκρατίας, άµφια και εκκλησιαστικά βιβλία από τη Συλλογή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, παραπετάσµατα από το κτίριο της παλαιάς συναγωγής, ανατολίτικα υφάσµατα του 16ου - 18ου  αι., έπιπλα µε φίλντισι της εποχής του Αλή-Πασά. Περπατούµε στην οδό Νούτσου µέχρι το επιβλητικό Ιτς Καλέ. Στην εσωτερική ακρόπολη θαυµάζουµε το Φετιχέ τζαµί, το Βυζαντινό Μουσείο και το Θησαυροφυλάκιο µε τη συλλογή αργυροχοΐας. Το τέµενος περιβάλλεται από την πυριτιδαποθήκη, τη σπηλιά του ∆ιονυσίου Φιλοσόφου, τάφους επιφανών Τούρκων και τον µεσαιωνικό πύργο. Στην Ακρόπολη κοντά έχουµε το λουτρό, την τουρκική βιβλιοθήκη και το σουφαρί σεράι.

Η παλιά πόλη

Το πεζοδροµηµένο, ιστορικό κέντρο της πόλης γύρω από το κάστρο, κι η οδός Λόρδου Βύρωνος είναι ζωντανή µε την παλιά αγορά, όπου βρίσκουµε σπάνιων τεχνικών κεντήµατα και είδη προικός, καφεκοπτεία  ψαράδικα, µπαράκια, σαν τον «Τρυποκάρυδο», που στεγάζονται σε ωραία παλιά οικήµατα. Στην κάθετη οδό Ανεξαρτησίας είναι το εµπορικό κέντρο. Γοητευόµαστε από τα ξεχασµένα επαγγέλµατα, σαν του αρωµατοποιού, του τροχιστή, του µεταποιητή, του σιδηρουργού στα δροµάκια της παλιάς πόλης. Οι αµέτρητες στοές έχουν µεταµορφωθεί σε µπαράκια.

Η οµορφιά της αρχιτεκτονικής της πόλης σώζεται στα κτίρια της ∆ηµοτικής βιβλιοθήκης, της παλιάς Ακαδηµίας της οδού ∆ωδώνης, στη Ζωσιµαία Σχολή της οδού Βιλαρά. Ο Άρης Κωνσταντινίδης άφησε το αρχιτεκτονικό του ίχνος στο Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτυπώνοντας τον λιτό του µοντερνισµό. Μια ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωµένη στο Μαντείο της ∆ωδώνης, ένα από τα σπουδαιότερα µαντεία του ελληνικού κόσµου, ενώ η µόνιµη, νέα πανηπειρωτική έκθεση ήταν το όνειρο της πρώτης διευθύντριας του ΑΜΙ Ιουλίας Βοκοτοπούλου. Έργο του Κωνσταντινίδη είναι και το καφέ «Όασις» − όπου αξίζει να απολαύσετε γλυκίσµατα και ροφήµατα σε ένα κτίριο εµπνευσµένο από το «Kaufmann House» του Neutra µε υπέροχη εσωτερική διακόσµηση εποχής. Ένα ακόµη έργο του είναι η κτιστή στάση λεωφορείου στη Βίγλα Κόνιτσας, που κάποτε ήταν χώρος αναµονής µε τζάκι και χτίστηκε το 1955 µε στόχο, να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσµού της ορεινής αυτής περιοχής.

Στην περίπτωση που το πνεύµα σας παραµένει «ορεξάτο», τότε αξίζει να περιηγηθείτε τη συλλογή της ∆ηµοτικής Πινακοθήκης µε έργα Παρθένη, Τάσσου, Γύζη, Λύτρα, Γουναρόπουλου, Τσαρούχη κ.ά. Κι αν ήρθε η ώρα ν’ αναζητήσουµε ξανά τη γαλήνη της φύσης, ανεβαίνουµε στο ψηλότερο σηµείο της πόλης, ν’ αγναντέψουµε πανοραµικά τη λίµνη, περπατώντας στο πευκοδάσος του λόφου. Έπειτα στη «Φρόντζου Πολιτεία» για φαγητό, ποτό ή και διαµονή µε θέα συναρπαστική. Στο κεντρικό ρολόι της πόλης µια ντόπια µπουγάτσα είναι must στο παλιό µπουγατσοπωλείο «Select» µε τα µαρµάρινα τραπεζάκια, όπου πήγαιναν οι Γιαννιώτες από παιδιά βόλτα µε τους παππούδες τους. Πίσω από το δηµαρχείο, στο «Kofi microroastery» (Στρατηγού Κατσιµήτρου 4), ο καφές σας κόβεται εκείνη τη στιγµή!

Στη βόλτα µας για το νησάκι περνάµε την Οδό Αβέρωφ µε εξαιρετικά καταστήµατα αργυροχοΐας. Αν θυµάµαι κάτι από τα παιδικά µου χρόνια, ήταν η βόλτα µε τους γονείς µου στα Γιάννενα και πόσο έλαµπαν στα µάτια µου τα ασηµικά. Τα φτιάχνουν µε την καρδιά τους, έχοντας δηµιουργήσει βαθιά παράδοση στην τέχνη τους. Κατεβαίνοντας προς το τέλος της Αβέρωφ επισκεπτόµαστε το εντυπωσιακά φωτισµένο µαγαζί των αδερφών Ποσποτίκη (τηλ.: 26510 22101) µε ευρηµατικά, χειροποίητα φωτιστικά και είδη λαϊκής τέχνης και ενδυµασίας παρακολουθώντας την παρασκευή τους στα παλιά µηχανήµατα. Το Πάρκο Λιθαρίτσια, η ανάσα στο κέντρο της πόλης, ήτανε το σαράι ενός από τους γιους του Αλή Πασά. Ανάµεσα στις λεύκες, παγκάκια και ένα εστιατόριο.

Στα καφενεία του νησιού οι ντόπιοι τηγανίζουν βατραχοπόδαρα κι άλλοι πλέκουν παραδοσιακά κι όµορφα καλάθια απ’ τα καλάµια της λίµνης.


Στο νησί

Αφού κατέβουµε την Αβέρωφ, παίρνουµε το καραβάκι στον µόλο και φθάνουµε σε δέκα λεπτά στο νησάκι, που µόνο πεζός µπορείς να το τριγυρίσεις. Μας υποδέχονται στα στενά οι µαγαζάτορες µε είδη αργυροχοΐας στα χέρια προς πώληση και κεράσµατα, ντόπια λικέρ και σιροπιαστά γλυκίσµατα, φτιαγµένα από τα χεράκια των γυναικών του τοπικού Συλλόγου. Το νησί σφύζει από τη ζωή των εκατό περίπου φιλόξενων οικογενειών και των ακόµη περισσότερων επισκεπτών. Στο σπίτι του Λάπα (19ου  αιώνα) επικρατεί µπαρόκ διακόσµηση. Στο µοναστήρι του Αγίου Παντελεήµονα επισκεπτόµαστε το Μουσείο Προεπαναστατικής Εποχής. Στο κελί της µονής αποκεφαλίστηκε ο Αλή Πασάς. ∆ιαβαίνοντας το µονοπάτι, έχοντας από τη µια τη λίµνη κι από την άλλη την άναρχη βλάστηση, µέσα σε λεύκες και πλατάνια, γυρίζουµε ολόκληρο το νησί καταλήγοντας στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας κάτω από τον γέρο-πλάτανο. Εδώ οι ντόπιοι τηγανίζουν βατραχοπόδαρα κι άλλοι πλέκουν παραδοσιακά κι όµορφα καλάθια απ’ τα καλάµια της λίµνης. Επισκεπτόµαστε τη Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών ή του Σπανού, η οποία βρίσκεται στη δυτική όχθη του νησιού κι είναι ίδρυµα, που χτίστηκε το 1272, της οικογένειας των Φιλανθρωπινών, µίας από τις αριστοκρατικές οικογένειες της Κωνσταντινούπολης, που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα µετά το 1204. Ξεχωρίζουν οι ολόσωµες τοιχογραφίες των Επτά Σοφών της αρχαιότητας (Πλάτων, Απολλώνιος ο Τυανεύς, Σόλων, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Θουκυδίδης και Χίλων ο Λακεδαιµόνιος). Η µονή γνώρισε ιδιαίτερη ακµή τον 16ο αιώνα και εντός της λειτουργούσε σχολείο αρχαίων ελληνικών γεγονός που φανερώνει την ευρύτητα µόρφωσης και το βάθος των θεολογικών γνώσεων του Ιωάσαφ Φιλανθρωπινού. Το καθολικό της φιλοξενεί ίσως το πιο αξιόλογο σύνολο µεταβυζαντινών τοιχογραφιών της Ηπείρου, ζωγραφική της λεγόµενης Σχολής της Βορειοδυτικής Ελλάδας, γνωστής επίσης και ως Σχολή Ιωαννίνων αλλά και Σχολής Θηβών, από τον τόπο καταγωγής των µόνων ζωγράφων των οποίων είναι γνωστά τα ονόµατα. Το βράδυ στην χαριτωµένη καντίνα «Φουφού», στο δηµοτικό πάρκινγκ, µας περιµένει µια έκπληξη: χειροποίητο χάµπουργκερ ή ζεστή κολοκυθόσουπα! Τελευταία, συνηθίζεται στα φαγοποτεία της πόλης να παίζουν µικρές µπάντες µε κλαρίνα και κρουστά − µικρά πανηγύρια στη νυχτερινή ζωή της πόλης!

Πέραµα

Μουσική και ταχύτητα χαµηλή. Στάση πρώτη, το σπήλαιο του Περάµατος, σε µια ονειρική διαδροµή γεµάτη σταλαχτίτες και σταλαγµίτες. Στο κέντρο υποδοχής, οπτικοακουστικά ενηµερωνόµαστε για τα σπάνια παλαιοντολογικά ευρήµατα. Μαθαίνουµε µάλιστα για τη σπηλαιοθεραπεία,  που χρησιµοποιείται σε πολλές χώρες του εξωτερικού και που, όπως αποδεικνύεται από κλινικές έρευνες, ενδείκνυται για την αναζωογόνηση του ανθρώπινου οργανισµού. Μελέτες απέδειξαν, ότι παράγοντες, που προσφέρει το σπήλαιο, επιδρούν θεραπευτικά στο ανοσοποιητικό, στο άσθµα, σε ανθρώπους εκτεθειµένους σε εκποµπές ρύπανσης, σε αλλεργικές και δερµατικές παθήσεις. Στο σπήλαιο του Περάµατος η Α. Πετροχείλου βρήκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα δόντι σπηλαίας άρκτου. Πρόκειται για µία από τις µεγαλύτερες αρκούδες που έζησαν, µε βάρος που έφθανε τον µισό τόνο και ύψος µεγαλύτερο από 2,5 µέτρα σε όρθια στάση. Είναι ένα χαρακτηριστικό ζώο της περιόδου του Άνω Πλειστοκαίνου (10,000-100,000 χρόνια) της Ευρώπης. Στο Πέραµα προτείνουµε το εναλλακτικό, µπιστρό «Τα φιλέµατα» µε τζαµαρία που κοιτά προς τη θέα της λίµνης (τηλ.: 26510 81192).

Ντραµπάντοβα

Aνέκαθεν αποτελούσε τον αγαπηµένο τόπο των ντόπιων πριν ακόµη και από την απελευθέρωση της πόλης. Κυριακές ή γιορτινές µέρες, έµπαιναν στις βάρκες τους για µια εκδροµή στην Ντραµπάντοβα (που στα σλάβικα σηµαίνει  «καλό νερό»). Φεύγοντας γέµιζαν τα παγούρια ή τις νταµιτζάνες τους µε νεράκι από τις πηγές. Στα ταβερνάκια λοιπόν εδώ, στη λίµνη επάνω, γευόµαστε πέστροφα, χέλι και βακαλάο στα κάρβουνα.

Η Moνή της Παναγίας Ντουραχάνης, χτίστηκε κατά τον µύθο από τον µπέη της Ρούµελης Ντουραχάν πασά, τον χειµώνα του 1434, όταν πέρασε από αυτό το σηµείο µε τον στρατό του και άναψε ένα κερί. Τότε, υπήρχε ένα µόνο εικονοστάσι ταµένο στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ήτανε από γονείς χριστιανούς και βγαίνοντας στη στεριά κατάλαβε, πως πέρασε την παγωµένη λίµνη χωρίς απώλειες.

Ύστερα πέρασε από το Αργυρόκαστρο και νίκησε τη µάχη. Στην επιστροφή έχτισε το µοναστήρι. Ένας ευεργέτης, ο Σωτήρης Χατζής, από νεαρή ηλικία, φρόντιζε παιδιά, εξασφαλίζοντας τους στέγη, µόρφωση και τροφή. Έγινε µοναχός κι έπειτα ιερέας στη µονή που ήταν εντελώς εγκαταλελειµµένη. Κατάφερε, να αναστηλώσει τα χαλάσµατα, φροντίζοντας να χτιστεί δίπλα οικοτροφείο καθώς και δηµοτικό, γυµνάσιο και λύκειο. Ο γέροντας της Ντουραχάνης, πάτερ-Αθανάσιος, όπως ονοµάστηκε, µεταφέρει το υπέροχο µήνυµα του εθελοντισµού και δάσκαλοι, καθηγητές, εργάτες, µάγειρες τον ακολουθούν προσφέροντας µέχρι και φαγητό στις φυλακές.

info's

∆ιαµονή

Το Hotel Vasilis είναι χτισµένο στα στενά της ιστορικής Πρόνοιας µε θέα την πόλη του Ναυπλίου. Τα δωµάτια είναι ευρύχωρα µε µικρή κουζίνα και ιδιωτικό πάρκινγκ. Σουλίου 14, τηλ: 27520 21886, www.hotelvasilis.com.

Φαγητό, γλυκό, καφές και ποτό

Το Meze bar Μέντα είναι ένας ιδιαίτερα προσεγµένος χώρος, που έχει αγαπηθεί από τον κόσµο. Η σύγχρονη αισθητική του, η ξεχωριστή αυλή και τα χαµόγελα του Γιώργου και της Βιβής σε κάνουν να θέλεις να το (ξανά)επισκεφτείς. Ένα διαµάντι στην Πρόνοια Ναυπλίου, όπου διοργανώνονται συχνά βραδιές µε live µουσική. 25ης Μαρτίου 9, τηλ: 27520 23603. Ωραίο τσίπουρο, προσεγµένοι µεζέδες, υπέροχη µουσική, χαλαροί και ευγενικοί ιδιοκτήτες δηµιουργούν ξεχωριστές βραδιές στο Ζουρνάλ. Μια µοντέρνα εκδοχή καφενέ µε ελληνικά µεζεδάκια και ωραίες µουσικές. 25ης Μαρτίου & Νικηταρά, τηλ: 27520 25655. Οι λάτρεις της καλής ελληνικής κουζίνας επιβάλλεται να δοκιµάσουν τις «µαµαδίστικες» γεύσεις, που προσφέρει το Τσουκάλι.

Παραδοσιακά µαγειρευτά φαγητά από φρέσκα ντόπια υλικά. Κύπρου 2 (έναντι λαϊκής αγοράς), τηλ: 27523 00401. Σε µια ζεστή ατµόσφαιρα η κυρία Χρυσούλα Μακρή µας υποδέχεται στο Cafe Snack Bar Etcetera. Έναν χώρο χαλαρό, οικογενειακό, ιδανικό και για τα παιδιά. 25ης Μαρτίου 35, τηλ: 27520 29092. Χωριάτικο ψωµί, γλυκά κι αρτοποιήµατα από τον φούρνο Κωστόπουλος που µε τα 40 χρόνια παράδοσης και εµπειρίας έχει γίνει must! 25ης Μαρτίου 38, τηλ.: 27520 26279.

Υπηρεσίες

Το µικρό προσεγµένο Barber Shop του Γιώργου Ολάνη θα κλέψει την προσοχή σας. Σε έναν όµορφο και καλόγουστο χώρο, ο νεαρός κοµµωτής εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες. 25ης Μαρτίου 3, τηλ: 69867 77703. Στο κατάστηµα προϊόντων οµορφιάς La Bella’s Products της Γιώτας Ραγκούση θα βρείτε εξειδικευµένα είδη κοµµωτηρίου σε τιµές χονδρικής. 25ης Μαρτίου 6, τηλ: 27520 29950, FΒ: La Bella cosmetics, Instagram: labellacosmeticsnafplio. Τέλος, γεµίστε το ντεπόζιτό σας µε βελτιωµένα καύσιµα από καθαρές δεξαµενές που προσφέρει το Πρατήριο Revoil του Γιώργου Φιλιππίδη και απολαύστε τη διαδροµή ταξιδεύοντας µε ασφάλεια. 25ης Μαρτίου και Κύπρου 2, τηλ: 27520 26316.

0
Shares