Σεφ:Στράτος Ιωσηφέλλης

Tags:

Μους γαλοπούλας σε αμπελόφυλλα με γέμιση και σάλτσα ροδιού

Υλικά:

  • Για τη μους γαλοπούλας:
  • 500 γρ. κιμά γαλοπούλας
  • 240 γρ. αμπελόφυλλα
  • 1 ασπράδι
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 50 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 50 γρ. καλαμπόκι
  • 15 γρ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. νερό ή ζωμό κότας
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. πέστο βασιλικού
  • Για τη σάλτσα ροδιού:
  • 400 γρ. χυμό ροδιού
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 50 γρ. χυμό λεμονιού
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. κορν φλάουερ
  • 100 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι

Ζεµατάµε τα αµπελόφυλλα σε καυτό νερό και απλώνουµε ένα-ένα τα φύλλα κατά µήκος σε µία µεµβράνη. Ετοιµάζουµε τη µους. Τοποθετούµε τον κιµά σε µία µπασίνα µαζί µε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουµε πολύ καλά µέχρι το µίγµα µας να οµογενοποιηθεί.  Πρέπει να πέφτει απ’ την κουτάλα αλλά να µην είναι πολύ ρευστό. Αν χρειαστεί προσθέτουµε λίγη ακόµα κρέµα γάλακτος.

Ετοιµάζουµε τη γέµιση. Σε ένα τηγάνι βάζουµε λίγο λαδί και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο και τα µανιτάρια κι αφού µαλακώσουν, ρίχνουµε το καλαµπόκι, το κουκουνάρι, τη λιαστή ντοµάτα και σβήνουµε µε το κρασί. Προσθέτουµε το νερό και αφού πιεί τα υγρά του, αφαιρούµε από τη φωτιά και προσθέτουµε το πέστο και την παρµεζάνα.

Φτιάχνουµε τη µπαλοτίνα. Απλώνουµε τη µους γαλοπούλας πάνω στα αµπελόφυλλα, κάνουµε µια γραµµή από τη γέµιση που ετοιµάσαµε και κλείνουµε τα φύλλα µαζί, ρολάροντας σε σχήµα λουκάνικου. Τυλίγουµε και µε αλουµινόχαρτο και ψήνουµε σε µπεν µαρί (ή ένα ταψί µε νερό στον πάτο του) στους 160 °C για περίπου 1 ώρα, ανάλογα το πάχος. Περιµένουµε να κρυώσει και κόβουµε σε κοµµάτια.

Ετοιµάζουµε τη σάλτσα. Σε µια κατσαρόλα σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο, σβήνουµε µε τον χυµό λεµονιού, προσθέτουµε το πορτοκάλι, το ροδί τη ζάχαρη. Ανακατεύουµε τον κορν φλάουερ µε λίγο νερό  και το ρίχνουµε στην κατσαρόλα για να δέσει η σάλτσα µας.  Περιχύνουµε τη µπαλοτίνα µε τη σάλτσα και συνοδεύουµε µε    πουρέ γλκοπατάτας. αναµιγνύοντας µισό κιλό σάρκα από ψητές γλυκοπατάτες µε 100 γρ. βούτυρο, παρµεζάνα, αλάτι και πιπέρι.

Παρόμοιες Συνταγές

  • Χάχλες με λουκάνικο, λιαστή ντομάτα και λαδοτύρι Μυτιλήνης

  • Σφουγγάτο Μυτιλήνης με κολοκυθάκια και μυρωδικά

  • Τάρτα σοκολάτας με σαντιγί μαστίχας και φρούτα του δάσους

  • Κουνέλι στιφάδο με δαμάσκηνα

  • Μους γαλοπούλας σε αμπελόφυλλα με γέμιση και σάλτσα ροδιού

  • Τα κρασιά της γιορτής

  • Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα

  • Σαλάτα με ρόδι, καρύδια και Κατίκι Δομοκού

  • Ελληνικό Πρωινό

  • Κέικ Αλμυρό με γραβιέρα και σύκα

0
Shares